MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
Autor / zdroj: -pix-
3.7.2017

Pikantní zapečená žebírka

Recept na pikantní vepřová žebírka si zamilují všichni příznivci masových pokrmů. Tyto žebírka jsou vhodná nejen k posezení u piva, ale i pro slavnostní příležitost.

Suroviny pro cca 5 porcí

Postup přípravy

Masitá vepřová žebírka očistíme a nakrájíme asi na 5 stejně velkých kousků. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme, 4 stroužky nakrájíme na plátky a zbývající necháme v celku. Z poloviny pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

Žebírka osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijeme studenou vodou a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Měkká žebírka vyjmeme z vývaru a rozložíme do zapékací mísy.

Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak vmícháme cukr, který za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Nyní přidáme hořčici, cayenský pepř, rajské pyré, pomerančovou šťávu i kůru a worcestrovou omáčku. Vše podlijeme menším množstvím kořeněného vývaru a zvolna necháme vařit tak dlouho, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne.

Takto připravenou hustou omáčku naneseme na uvařená žebra, pokapeme olejem a v troubě předtopené na 220 °C zapečeme.

Přejeme dobrou chuť!

Autor / zdroj: -red-

DALŠÍ ČLÁNKY

Máte doma předškoláka? Zbystřete! Datum zápisu se blíží

Ředitelé základních škol zřizovaných městem Blanskem už stanovili termín zápisu do prvních tříd. Předškoláčky v doprovodu rodičů přivítají na všech čt

Mateřské školy už znají rozpis provozu v době letních prázdnin

Ředitelé mateřských škol po dohodě s městem jako zřizovatelem zveřejnili rozpis provozu v době letních prázdnin. Děti mají automaticky zajištěno místo

Na Blanensku zahájili rok mincovním nálezem

„Začalo to signálem pět centimetrů pod povrchem a šlo to hlouběji,“ říká nálezce mincí Jiří. Se začátkem nového roku se archeologická podsbírka Muzea

DNES SE STALO

POZVÁNKA OBRAZEM